středa 28. ledna 2015

Otázky pro paní Janu - 4. díl (ruce a oči)

Pomalu končí leden, na jehož začátku si hodně lidí dávalo 
předsevzetí. To moje bylo lakovat si pravidelně nehty (zatím se
 držím), zbavit se záděr a zaměřit se na oční okolí, kde se mi 
začínají prohlubovat vrásky. A právě na tato dvě témata mířily 
dnešní otázky pro paní Janu Petrákovou, majitelku Salonu Korunka.




Jakou péči bychom měli věnovat rukám?
Ruce prozradí váš věk spolehlivěji než jakákoliv jiná část těla, pokožka je totiž velmi tenká a téměř postrádá tukovou vrstvu. Spolu s obličejem bývá nejvíce vystavená všem nepříznivým vlivům – větru, mrazu, UV záření, prachu. Vedle blahodárných regeneračních nebo parafínových zábalů, které si můžete dopřát v salonu, si můžete doma několikrát týdně aplikovat výživnou masku formou napuštěných rukavic – zakoupíte u nás v salonu za 89,- Kč. Eventuálně si masku můžete vyrobit doma sami např. z medu nebo olivového oleje. A nezapomínejte, že po umytí rukou se vždy odplavujete důležitý film pH, proto si nezapomínejte po každém umytí ošetřit ruce kvalitním krémem, v létě s UV filtrem.

Často mám velmi suché ruce, které praskají a tvoří se záděrky. Vyzkoušela jsem řadu krémů a nic mi nepomáhá. Jak mám problematickou kůžičku ošetřit?
Odborníci už léta znají léčivou moc teplých a studených parafínových zábalů, které snižují tlak ve svalech a uvolňují záněty kloubů a vazů. Blahodárné účinky má i na kůži, kterou nejenom dokonale hydratují, ale také maximálně vyživují. Parafín okamžitě vrací pokožce jemnost, hebkost a pružnost. V Salonu Korunka nyní můžete parafínový zábal vyzkoušet za akční nabídku 90,-Kč. Pokud ale máte stále se nehojící záděrky, vyzkoušejte unikátní český vynález HemaGel na hojení ran, odřenin i oparů. Zakoupíte v lékárně za cca 130,-Kč

Co nejlépe a nejrychleji pomáhá na oteklá víčka?
Máte za sebou bezesnou noc, smrtící ranní vstávání po firemním večírku, nebo nekonečné zírání na obrazovku počítače při uzávěrce? Stačí rozpohybovat lymfu! Ta totiž odvede přebytečnou tekutinu pryč a zbaví Vás nepříjemných a viditelných otoků víček. Jak to máte provést? Stačí pouze potřít víčka kostkou ledu. Skutečný a stejně nečekaný zázrak ale také dokáže „jen“ studený čaj. Dva použité sáčky čaje dejte na 2-3 minuty do mrazáku a na chvíli přiložte přes plátýnko na víčka. A otoky jsou pryč! Pokud máte s váčky pod očima dlouhodobější potíže, je potřeba najít příčinu toho, proč se tuk a zadržovaná tekutina v tomto místě ukládá – může jít o nedostatečnou činnost lymfatického sytému, nedostatek spánku, alergii, ucpaný nos, potíže s ledvinami nebo genetickou dispozici.

Jak se zbavit vrásek a kruhů pod očima?
Oblast očního okolí je přibližně 10x slabší než na jiných částech obličeje. Drobné svaly jsou velmi namáhány – vždyť za jediný den mrkneme nejméně 10 000x. Kvůli prvním drobným vráskám a kruhům pod očima však ale v žádném případě není potřeba panikařit! Svěřte se do rukou profesionální péče kosmetiček, s vráskami kolem očí i oteklými víčky si hravě poradí přístroj Duolift Expert, nebo vyzkoušejte mikromasáž očního okolí, které účinně rozpohybuje vaši lymfu. Používejte také kvalitní oční krémy, dostatečně pijte, omezte sůl, cigarety a alkohol a více odpočívejte, odměnou budou vaše krásné zářivé oči.

Jana Petráková
tel. 222 518 919



čtvrtek 22. ledna 2015

Lymfovenem proti těžkým nohám

Leden pro mě bývá nejvytíženější měsíc v roce, a protože moje práce obnáší hodně chůze (za což jsem jinak moc ráda), začala jsem na konci každého dne zažívat pocit těžkých nohou. Po příchodu domů jsem si jen dala sprchu, padla na pohovku a vnímala, jak trochu nateklé nohy pomalu přicházejí k sobě a ještě dvě hodiny v nich tak nějak cize brní.

V Salonu Korunka mi nabídli řešení jménem Lymfoven, na který prý pravidelně chodí i samy kosmetičky ze salonu, nejlépe několikrát týdně. Jde o přístroj, který funguje na principu lymfatické masáže. Ale vezmu to postupně.

Proceduru je dobré podstupovat opakovaně obden a z hygienických důvodů se při ní používají jednorázové kalhoty, v salonu ovšem umožňují přinést si vlastní leginy nebo tepláky. Ze všeho nejdříve se musí aktivovat lymfatický systém – ve spodním prádle se položíte na lehátko a kosmetička vám na jednotlivé body lymfatických drah přikládá vakuovou sondu, která nasává vzduch a vytváří podtlak. Začíná nahoře u krku a končí na chodidlech. Bez této aktivace by masáž neměla smysl.

A následuje přechod k druhému lehátku, na kterém leží něco jako spodní polovina skafandru :) Jsou to vlastně velké kalhoty, do kterých si lehnete a necháte se zapnout. Tyto „kalhoty“ jsou ve skutečnosti soustavou vzduchových komor, které se po zapnutí přístroje nafukují od chodidel až po břicho, pak splasknou a celý proces se po dobu 30 minut opakuje.


Můj nejsilnější dojem byl, že je to ohromně příjemné. Od sklenice s vodou (před i po masáži je totiž důležité hodně pít), přes příjemné přítmí a soukromí, až po relaxační polštářek pod hlavou a hromadu časopisů. Cítila jsem, že opravdu odpočívám, a nohy jsem měla lehké jako peříčka. Při druhé proceduře jsem dokonce usnula.

Poprvé jsem se trochu bála, že až se postavím zpátky na zem, tak se mi podlomí kolena nebo nohy nebudu cítit, ale nic takového se nestalo – cítila jsem se svěže a končetiny fungovaly tak, jak mají. Při druhém „sezení“ se do mě ke konci trochu pustila taková zvláštní zima, což se mi v minulosti stalo při opravdu kvalitní a důkladné masáži, pro mě tedy důkaz, že skutečně došlo k rozproudění lymfy, která vyplavuje škodlivé látky z těla.

Při druhé návštěvě jsem taky dostala anticelulitidní skořicový zábal. Druhou možností je chilli zábal – oba tyto druhy koření pomáhají prohřát tkáň a zvyšují tak látkovou výměnu. V první fázi vám kosmetička velkou štětkou natře celé nohy úžasně voňavým bílým mlékem. A přichází nesmírně vtipná část, kdy vám ty nohy zabalí do potravinářské fólie :) Musím ale říct, že takhle vláčnou a jemnou kůži na stehnech jsem snad ještě nikdy neměla.

Kromě odstranění pocitu těžkých nohou Lymfoven funguje i jako prevence křečových žil, součást programů proti celulitidě a jako podpůrná procedura při hubnutí, navíc zlepšuje stav pokožky. Není však vhodný v případě, že už křečové žíly máte, a nedoporučuje se ani těhotným ženám. V Salonu Korunka se používá pouze v kombinaci s ošetřením ultrazvukovými destičkami US2A nebo lymfodrenážním přístrojem STARVAC. O těch vám napíšu zase někdy příště.



pátek 16. ledna 2015

Obočí od Egypta až dodnes

Obočí není jen estetickým prvkem tváře, který ovlivňuje náš vzhled. Má i praktické funkce – chrání oči před stékajícím potem nebo deštěm a výrazně ovlivňuje naši mimiku. V rámci tváře je velmi výrazným elementem, takže když někdo zvolí trochu svéráznější styl, může to dopadnout všelijak...


Zajímalo mě, jak se vzhled obočí vyvíjel napříč minulými stoletími a moc jsem se u toho bavila. Věděli jste třeba, že v 17. a 18. století si lidé lepili falešné obočí z myších chlupů? Nebo že Sophia Loren si své obočí vyholovala a místo něj si pomocí krátkých přesných tahů kreslila zcela nové? A všimli jste si někdy, že Whoopi Goldbergová žádné nemá?


Jinak se ale neustále střídají dva základní přístupy. Výraznou linku si lidé malovali už ve starém Egyptě nebo starověkém Římě, po malé odmlce na začátku 20. století pak slavilo velký návrat v 50. letech se jmény jako Audrey Hepburnová, Grace Kellyová nebo Liz Taylorová. Ať už šlo o husté nebo pečlivě dokreslené, přírodně nedbalé ve stylu hippie nebo vyloženě zarostlé (Madonna si na své obočí nenechala pinzetou sáhnout do roku 1991), silné obočí se od té doby objevovalo v každé dekádě.


Oproti tomu tenké obočí se nosilo hlavně ve středověku a na začátku 20. století, kdy se z kosmetiky začal stávat byznys. Jistý T. L. Williams se tehdy nechal inspirovat svou sestrou Mabel, která si obočí zvýrazňovala vazelínou smíchanou s uhelným prachem. A ano, hádáte správně – zrodila se značka Maybelline. Jako kuriozitu připojuji obrázek jednoho z jejich líčidel z roku 1917 – šlo o mýdlo s pigmentem, stačilo přidat trochu vody a kartáčkem nanést na obočí a řasy.



A následovala éra němého a následně mluveného černobílého filmu – hvězdy jako Greta Garbo, Marlene Dietrich nebo Jean Harlow. Tenké obočí se pak na chvíli odmlčelo, ale v 80. a 90. letech slavilo návrat. 90. léta byla vůbec asi nejpestřejším obdobím, které prostřídalo všechny typy stylů a každý si přišel na své.

 

Ačkoli jsme v historii prošli všemi možnými trendy, ten dnešní je velmi jasně definovaný – výrazné silné obočí kraluje přehlídkovým molům a postupně se probojovává i mezi veřejnost. Vypadá přirozeně, ale upraveně. A k jeho úpravě se používají tužky, gely, pudrové pigmenty, superpřesné pinzety a šablony. Jinými slovy je to docela věda, ale stačí chvíli experimentovat a určitě najdete ten svůj styl. Pokud chcete nezávazně vyzkoušet právě šablony nebo pudrové pigmenty a nechat si poradit od profesionálky, zajděte kdykoli do Salonu Korunka – hned na recepci je vzorník Beautiful Brows, zkušená kosmetička vám všechno vysvětlí a zdarma vám obočí nalíčí. 


A ještě bonusový tip – čeká-li vás nějaká zvláštní příležitost, chystáte módní přehlídku nebo chcete prostě jen zažít pocit výjimečnosti a zazářit na páteční party, vyzkoušejte papírové řasy All-Belle. Můžete si vybrat z 10 druhů klasického nebo dalších 10 druhů nádherného krajkového designu, který ozvláštní váš pohled. A protože nejen Eliška má ráda divočinu, jsou tu i neonově barevné řasy, které svítí pod UV světlem. Kosmetička v Salonu Korunka vám řasy nalepí a zároveň vás proškolí, abyste si je příště zvládly aplikovat samy.


Máte s těmito nebo jinými umělými řasami nějakou zkušenost? A jak si vlastně upravujete obočí? Pište do komentářů a podělte se s námi o další tipy, díky a krásný víkend všem!

P. S. Něco málo tipů ohledně toho, kde má obočí začínat a končit, najdete na našem Pinterestu, nástěnka Obočí ;) 

Zdroj obrázků: Pinterest a Salon Korunka

pátek 9. ledna 2015

Na citlivou pleť s citem

Dnešní článek vám představí nejúčinnější přípravky a postupy v péči o citlivou pleť, na které jsem zatím přišla.

Dlouho jsem si nebyla jistá, jestli jsem správně identifikovala svou pleť jako suchou a citlivou, přece jen „sám sobě doktorem“ není vždycky správná volba. Ale při kosmetickém ošetření v Salonu Korunka mi paní kosmetička hned v úvodu moje podezření potvrdila. A jak se to projevuje?

Pleť reaguje na velkou část běžných krémů a přípravků svěděním, pnutím a následným zčervenáním. Při nanesení make-upu se obratem objeví malé šupinky odlupující se kůže, takže namalovat se do práce je docela oříšek. V zimě je všechno dvakrát tak horší – přidá se drobná vyrážka, která se dá snadno splést s akné, ale nedejbože, když to jako akné léčíte – přípravky k tomu určené pokožku ještě více vysušují a dráždí.

Vyzkoušela jsem spoustu vzorečků drahých krémů z lékárny a dost mě to zklamalo – ani značky, na které jsem spoléhala, mě nezbavily toho podivného pálivého pocitu na celé tváři. Ale na každou pleť funguje něco jiného, takže pokud přemýšlíte o značkách jako La Roche Posay, Bioderma nebo Vichy, zkuste se nejdřív v lékárně poradit a vyžádejte si vzorky – mají je téměř od všeho a před investicí v řádech stovek až tisíců se určitě vyplatí produkt nejdřív vyzkoušet.

I majitelka Salonu Korunka paní Jana mi ale dala za pravdu, že někdy na ty nejsložitější problémy pomáhají ty nejobyčejnější věci. A tak z vlastní zkušenosti doporučuji tyto produkty:


Obaly sice nejsou moc atraktivní, ale na zimu se bez těchto věcí neobejdu.

1. Solutio Jarisch neboli Jarischův roztok je k dostání v každé lékárně (balení 0,5l nebo 1l) a dá se používat pro omývání obličeje místo obyčejné vody, která citlivou pleť často dráždí. Pro své antibakteriální účinky se doporučuje i při léčbě akné.

2. Objev roku, který mi doporučila právě paní Jana – Excipial U Lipolotio (200ml asi za 150,-Kč). Ve zkratce je to takové mlíčko s moc příjemnou texturou, které by mělo zlepšit hydrataci pleti a vytvořit přirozený ochranný film - a přesně to taky dělá :) I s mastnějšími krémy se mi stává, že po nanesení make-upu se pleť okamžitě vysuší a začne se loupat, ale Excipial je první přípravek, který si s tím poradil. Vedle Excipialu U Lipolotio existuje ještě Excipial U Hydrolotio (v lékárně mě to trochu zmátlo) – měl by být méně mastný a je asi o 50,-Kč levnější, uvažuji o něm na léto. Pokud s ním někdo máte zkušenosti, určitě napište, díky!

3. Termální voda ve spreji – první pomoc při podráždění z horka nebo když prostě nějaký kosmetický pokus citlivé pleti nesedne.

4. Krém Inerton od české firmy Barekol stojí 80-90,-Kč a každý podzim se stává nedílnou součástí mé koupelnové poličky. Je mastnější, ale částečně se vpije, krásně uklidňuje a vyživuje pleť a dá se použít jako podklad pod make-up. Za mrazivých dnů bez něj nevycházím.

5. Olivový krém Ziaja jsem je ještě o něco mastnější než Inerton, takže ho používám spíš při zimních procházkách a sportech – na svahu se hodí mít na obličeji neprostupný ochranný štít.

6. A konečně Bio Argan Revital olej od Saloosu – na noc ráda používám oleje, pleť je ráno hezky vyživená, levandulové složky ji uklidní a arganový olej bojuje proti vráskám.

Samozřejmě ale hledám dál, napište mi prosím do komentářů svoje osobní zkušenosti či osvědčené tipy, díky!

Uzavřela bych ráda tím, že ačkoli jsou všechny krémy a balzámy nedílnou součástí každé péče o pokožku a – co si budeme nalhávat – pro většinu žen i tak trochu koníčkem, je dobré se odpíchnout i od rady odborníka. Ten „svůj“ krém hledám dlouho a i když zrovna teď mám přípravky, které mi vyhovují, určitě se budu rozhlížet i dál; ale za poslední půlrok bylo pro mou pleť největším přínosem profesionální kosmetické ošetření. I samotná konverzace s kosmetičkou, její zájem a cenné rady byly velkým přínosem a posunuly mě o kus dál.



pondělí 5. ledna 2015

Otázky pro paní Janu - 3. díl


Majitelka Salonu Korunka paní Jana Petráková nám jednou za týden 
odpovídá na pár otázek z oblasti kosmetiky a péče o tělo. 
Tentokrát mě zajímá péče o pleť.
Pokud budete mít nějaký dotaz i vy, pošlete mi ho, 
a příští týden tu najdete svou odpověď.


Na co jsou dobrá séra a kdy je začít používat?
Séra obsahují vysoce koncentrované látky, (např. kyseliny hyaluronové, azelaové, kaviáru, kolagenu). Můžeme je použít v rámci anti-agingu, kdy poskytují hlubokou hydrataci, bohatou výživu a lifting,  ale také je můžeme využít v rámci anti-akné, bělící nebo hydratační kúry, nebo celkově pro zvýšení účinku krému. Koncentrovaného séra postačí jenom pár kapek, které se aplikují večer na odlíčenou pleť před použitím nočního krému.

Proč je nutné vyhnout se při aplikaci obličejové masky či peelingů okolí očí?
Oční okolí je nejcitlivější částí obličeje a je přibližně 10x tenčí než na jiných částech obličeje, navíc je zde pokožka velice jemná a křehká, a proto vyžaduje speciální péči. Již od 25. roku se objevují první vrásky a to je nejlepší čas na prevencí proti jejich vzniku. Včasná a intenzivní péče pomocí speciálních očních krémů nebo mikromasáže očního okolí zabrání jejímu předčasnému stárnutí.

Které aktivní složky v pleťové kosmetice zpomalují stárnutí?
Mezi efektivní aktivní látky prodlužující mládí patří přírodní komplexy účinných hydratačních a regeneračních látek, které pleti zajišťují potřebnou vlhkost a současně ji intenzivně regenerují. Mezi tyto látky patří např. kolagen, mořské extrakty, kyselina hyaluronová, rostlinné kmenové buňky, arganový olej a spoustu dalších.

pátek 2. ledna 2015

Malá velká laskavost mému budoucímu já

Tak tu máme nový rok a - ačkoli se snažím nesumírovat 2014 ani neplánovat 2015 - nemůžu si pomoct a cítím nový příliv energie, novou šanci něco změnit. Možná to dopadne jako všechna obvyklá předsevzetí ;) Ale každá motivace je důležitá, tak se jí snažím využít co nejvíc.

Nejvíc se v mém hledáčku momentálně nachází pleť – její čistota, kvalita, vrásky, hydratace, noční péče – těch témat kolem jinak malé části naší celkové plochy kůže je mnoho. A i když mám z nové dekorativní kosmetiky od Ježíška velkou radost, rozum velí, že nejdřív je potřeba vyřešit základ. V kostce – moje pleť je suchá, při sebemenším podráždění (např. mytí obyčejnou vodou) se na ní objevuje vyrážka, na většinu krémů reaguje pnutím. Z velké části je to zimním obdobím, ale chladné počasí tvoří téměř polovinu roku, takže čekat na jarní oteplení a sluníčko prostě nestačí. A pak jsou tu první vrásky – kolem očí, nosoretní rýhy a horizontální vrásky na čele, kterým moje kamarádky říkají důvěrně „Picard“.

Ty tam jsou doby, kdy jsem se na první vrásky těšila a kreslila si, jak pak konečně začnu používat krémy s koenzymem Q10 a budu sledovat, jak se vějířky zase vyhladí. Mám pro vás překvapivou zprávu – moc to nefunguje. A tak jsem se rozhodla pro trochu radikálnější způsob boje – své první ošetření kosmetickým přístrojem.

Už dvakrát jsem přišla do Salonu Korunka ve chvíli, kdy nějaká klientka právě skončila tuto proceduru, na recepci se oblékala a celou dobu se na všechny usmívala, tak trochu zasněně, neuvěřitelně uvolněně. A hlavně, ačkoli žádná z nich neměla make-up, jejich pleť – jakkoli tento výraz z reklam nemám ráda – opravdu zářila.

A tak jsem těsně před Vánoci dorazila v předem smluvenou dobu do salonu u Náměstí Míru, přičemž moje nervozita, nevím proč, dosahovala vrcholu. Přestože se mi dostalo neuvěřitelně milého přivítání, tak jsem na začátku procedury, když jsem si lehala na vyhřáté lehátko, paní Janu upozornila, že se asi nedokážu správně uvolnit, protože mi díky předvánočnímu shonu běží v hlavě milion věcí a jsem celá napnutá. Ta se jen usmála, pustila relaxační hudbu a za čtvrt hodiny jsem byla okolnímu světu opravdu na hony vzdálená.

Následovala řada úkonů, které jsou nejlépe vidět na videu, které přikládám níže. Z fotek mi to připadalo velmi abstraktní a pořád jsem netušila, co mě čeká, ale je to celkem jednoduché: přístroj se jmenuje Duolift Expert a je to takový nenápadný stojan s několika hadičkami. Celé ošetření trvá cca hodinu a má 4 hlavní části.

Ultrazvuková špachtle vypadá trochu jako úzká kovová špachtle na strhávání starých nátěrů :) A trochu podobně funguje – po nanesení roztoku, který podporuje čištění, s ní kosmetička přejíždí po obličeji, přičemž špachtle vibruje rychlostí 25 kHz, tedy 25.000 vibrací za vteřinu. Není to nijak nepříjemné, jen vydává trochu atypický zvuk, ale právě díky vysokofrekvenčním pohybům rozbíjí nečistoty i hlouběji v pleti.

Následovala lymfatická drenáž obličeje pomocí dvou malých vakuových sond. Tohle bylo asi z celé procedury nejpříjemnější – kosmetička obkreslovala lymfatické dráhy mého obličeje a krku a po celkovém podpoření mikrocirkulace se ještě soustředila na každou vrásku zvlášť, jako by ji „gumovala“. Podtlak sond se dá regulovat, takže kvůli mé slabé pleti ho snížila na minimum, přesto mi to přišlo velmi účinné.

Pak přišla ultrazvuková mezoterapie a luminoterapie – po nanesení velké vrstvy krému mi kosmetička masírovala obličej různými jinými sondami, které vyzařují určité typy světel, z nichž má každé svůj účel. Příjemně to hřálo a pokud jsem dobře pochopila, ultrazvuk a barevné světlo pomáhají kosmetickým produktům dostat se hlouběji do pokožky.

Na konci jsem si nechala udělat ještě jemnou masáž, ke které jsem si vybrala levandulový olej. To byla dokonalá tečka za procedurou, u které jsem se nečekaně uvolnila a poprvé po dlouhé době vnímala jen opravdu sama sebe.




No a výsledek? Už dlouho mám dojem, že mi nic nepomáhá, takže bezprostředně po proceduře jsem se cítila dobře, pleť přestala táhnout a na první pohled byla skvěle hydratovaná, nicméně jsem to považovala za momentální efekt. O to větší bylo moje překvapení první a hlavně druhý den po ošetření, kdy se celá pokožka obličeje ještě víc uklidnila, sjednotila a vyhladila. Když jsem se pak navíc nalíčila, pleť se jevila úplně dokonale, v tu chvíli mi to zvedlo sebevědomí asi o 1000%.

Hodně jsem o tom pak přemýšlela, jestli si můžu dovolit trochu překročit svůj standard a věnovat své pleti takovou péči pravidelně. Závěrem je, že krémy a líčení možná mají nějaký chvilkový účinek, ale v žádném případě nemohou pleť ozdravit a opečovávat tak, jako přístroj. A na podrážděnou pleť si můžu nanést třeba krém z hadích ocásků a nepravidelnosti zakrýt vrstvou make-upu, ale pořád bude podrážděná. Takže odsud zdravím své padesátileté já a doufám, že na mě myslí s láskou – a krásnou pletí ;)